stockpick.nl

Looking for the Sitecore related website -> sitecore.stockpick.nl

Landbouwgrond

Vanouds is landbouwgrond een goede investering bij inflatie. En veel beleggers zijn sinds de eerste signalen dat beleggen in agricultuur de komende periode interessant kan zijn op zoek gegaan naar beleggingen in de agrarische sector. Een van die vormen is beleggen in landbouwgrond. Wat zijn nu de mogelijkheden voor de belegger die maximaal een paar duizend euro willen beleggen in een positie.

Beleggen in landbouwgrond

Er zijn diverse participatiemaatschappijen die je hier bij kunnen helpen pas hier erg mee op. wat is er ook al weer met GoodWood (teak hout), Bordeaux Advisory (wijn), TRE Investments (vastgoed) Easy Life en Quality Investments (life settlements), Palm Invest (Dubai) gebeurt. Dit soort firma's proberen geld van mensen te krijgen die naïef zijn. Wij zijn van mening dat je niet direct in landbouwgrond moet beleggen maar in boerderijen en plantages. Denk hier bij aan Asian Citrus een sinaasappel plantage in China, SIPH rubber plantages in Afrika, SIPEF palmolie plantages in Azië, Webster Limited walnoten plantage in Tasmanië en Select Harvests Limited Amandel plantages in Australie.

Landbouw grond in Nederland

In Nederland kost landbouwgrond zo'n 50.000 euro per hectaren, 5 euro per vierkante meter. Op www.boerderij.nl kun je zien wat landbouw grond kost per regio. De waarde van een perceel wordt bepaald door de gewassen die er geteeld kunnen worden en de verwachte opbrengst en of de dieren die er op gehouden kunnen worden. Nu kun je de grond braak laten liggen er er niets mee doen. Het waterschap kan je aansprakelijk stellen voor het onderhoud van de aangrenzende sloten dat kan je nog een hoop werk opleveren. Slimmer is het wellicht om het te verhuren, verpachten dat levert zo'n 500 euro per hectaren per jaar op. Pachtprijzen, zie CBS. Dat is 1% per jaar dat klinkt niet zo aantrekkelijk de spaar rente is hoger. Een hoop werk voor weinig rendement. En dan laten we de fiscus nu ook maar buiten beschouwing. Pachten gaat doorgaans in een meerjarig contract, Landbouwgrond waarop een pachtcontract rust heeft een aanmerkelijk lagere waarde dan grond die vrij is van pacht. Pachters kunnen aan een pachtontract een aantal rechten ontlenen die de grond waarop het contract rust voor een kopende partij minder aantrekkelijk maken. (De fiscus gaat van 50% minder uit). zie ook Agriholland over Pacht. De winst zou dan moeten komen uit de hogere verkoop opbrengst van de grond. Als het bestemmingsplan gewijzigd word en de landbouwgrond word bouwgrond dan is die grond opeens veel meer waard schaarste drijft de vraagprijs voor bouwgrond extreem op. Pas op voor fraude Aan de andere kant hoe realistisch is het dat landbouw grond in Nederland meer waard word, of sneller stijgt dan de inflatie. De prijzen zijn nu al hoog, er word ook wel gesproken over een zeepbel in de Europese en Amerikaanse landbouwgrond. Om een voorbeeld te geven met bijvoorbeeld snijmais heb je een opbrengst van zo'n 1500 euro per hectaren. Oogsten kunnen ook nog mislukken en er zullen de nodige kosten gemaakt moeten worden, bestrijdingsmiddel, inzaaien en oogsten al met al het akkerbedrijf in Nederland is nu niet bijzonder lucratief wel kapitaal intensief wat mede komt door de hoge grondprijs. Als de voedselprijzen stijgen kunnen de boeren daar van profiteren landbouwgrond zal niet opeens veel duurder worden in Nederland. Er is in nederland geen beursgenoteerde boerderij. Dus koop landbouwgrond als je boer wilt worden maar niet puur als belegging.

Lees ook Landbouwgrond: Misleidend Aantrekkelijk

 

Landbouwgrond in Rusland

In Rusland kost landbouw  €100 per hectare dat is 500 keer goedkoper dan in Nederland. Buitenlanders kunnen dat niet kopen maar huren. In het zuiden en in het westen van Siberië is de meeste landbouw grond. Boer zijn is in Rusland impopulair de opbrengst en kwaliteit licht een stuk lager. Bovendien worden er veel voedselproducten geïmporteerd. Rusland heeft dus veel potentie en heeft nu zijn zaken niet op orden. Ongeveer 13% van de beroepsbevolking is werkzaam in de agrarische sector. Er word veel gestolen boeren hebben bewakers nodig om te zorgen dat de oogst niet gestolen word. Soms vertrekt er een Nederlandsche boer naar rusland om het daar te proberen. Ook het grote Royal Dutch Shell heeft ooit zijn verlies moeten pakken in Rusland het blijft oppassen daar. Ondanks dat heeft Oost-Europa het potentieel om zich te ontwikkelen tot de graanschuur van Europa.

Russische boer houdt vast aan collectief bedrijf

Gratis grond in Rusland

Goud geld voor slechte aardappelen

Aardappels rooien zonder stress

Mais hakselen als de kou invalt

Rusland, een land met veel kansen

Rotprijzen